Zamárdi
Hétfő – Péntek 8:00 – 17:00
info@szaboszamvitel.hu

SZJA visszatérítés 2021.

Az 560/2021 (IX.30.) Kormányrendelet alapján a gyermeket nevelő magánszemélyek SZJA visszatérítésben részesülnek, meghatározott feltételek teljesülése esetén.
Kik is az érintettek?
Az, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.
Összevont adóalapba tartozó jövedelmek például:
– munkabér,
– költségtérítés,
– ingatlan bérbeadás jövedelme,
– az egyéni vállalkozásból vagy őstermelőként szerzett jövedelem
Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést. Elsősorban azok a személyek, akik
• családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
• magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
• aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
• kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
• máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.
Nekik szól első sorban a NAV VISSZADO nyomtatványa. A VISSZADO benyújtásával lehet nyilatkozni a jogosultságról az adó-visszatérítésre, a kiutaláshoz szükséges adatokról (belföldi bankszámlaszám vagy postai cím). A nyomtatványt 2021. december 31-ig lehet visszaküldeni.
A nyomtatvány beküldhető online, ÁNYK-val ügyfélkapun keresztül, és papír alapon postán.
A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.
A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.
Bővebb információ olvasható a https://szjavissza.hu oldalon.
Forrás: nav.gov.hu